середу, 19 січня 2011 р.

САДІВНИЦТВО ЗА ФАЗАМИ МІСЯЦЯ





„Посій в пору, будеш мати зерна гору” 

Ще у Трипільській культурі на українських землях існував семиденний тиждень. Здаваних давен спостерігаючи за Місяцем, українці поділяли його на чотири або п’ять фаз, які мають назви:







першу чверть місяця називають - молодиком 

другу – півповнею 

третю – повнею

четверту – останньою кватирою (квартою) 

а останній тридобовий невидимий період – перемінний 



Відповідно до кожної фази місяця визначається розвиток рослини. 

Місяць має чотири чверті тривалістю близько семи днів. В перших двох чвертях місячне світло збільшується, тобто «земля видихає» і рослини зростають над землею. При третій та четвертій чверті місячне світло зменшуєшся, тоді „земля вдихає” і всі сили йдуть вниз до коренів. 

1. При Молодику гравітація збільшується зволожуючи грунт. Місячне світло зростає. Це найкращій час для посадки наземних однолітніх рослин, які виробляють своє насіння за межами плоду. Наприклад: салат, шпинат, броколі, капуста, кріп. А також винятком з цих правил є огірок. 

2. В Півповню гравітація зменшується, але місячне світло збільшується. Створюються умови для сильного росту листя. Це найкращій час (особливо за два дні до Повного місяця), для посадки наземних рослин, які виробляють своє насіння всередині плоду. Наприклад: боби, дині, горох, перець, кабачки, помідори, фізаліс. Якщо у першій або другій чверті косити траву, вона буде краще рости. 

3. Після повного місяця гравітація збільшується зволожуючи грунт, але місячне світло спадає і створюються умови для активного росту коріння. Це сприятливий час для садіння коренеплодів. Наприклад: буряк, морква, картопля, цибулин, а також багаторічних рослин. Слушний час для пересадки рослин. Некращій період для обрізки. (особливо коли Місяць в Скорпіоні). 

4. В Останній кварті гравітація і місячне світло зменшується. Цей період найкращій для культивації рослин та пересадки. Скошують траву щоб уповільнити її ріст.


Кращі фотографії мого саду


Вишня

Немає коментарів:

Дописати коментар