пʼятниця, 22 квітня 2011 р.

Хрін звичайний

Хрін звичайний (Armoracia rusticana); з лі­кувальною метою використовують його корінь.

Хрін — усім відома городня рослина, корінь якої вживають як приправу до їжі.




В медицині хрін не застосовують, але наука почала й продовжує досліджувати його поряд з іншими побуто­вими рослинами, такими, як редька, цибуля й часник та інші (див. Фітонциди в медицині. Київ, 1959, стор. 17 і 65).
У народі хрін дуже цінять як такий витяжний засіб, який завжди є напохваті і який можна застосовувати в усіх тих випадках, коли потрібний гірчичник. Не менш корисний хрін як витяжний засіб і при зубному болі (для полоскання), а також як засіб, що збуджує апетит і посилює виділення шлункового соку — при слабкості шлунка та як протицинготний засіб (при цинзіі хрін треба постійно вживати всередину, з пивом або з вином).

Навіть просте, але часте вживання хрону у вигляді приправи до їжі може профілактично запобігти цинзі, тому що він має в собі багато вітаміну С і, зміцнюючи організм, звільнює його від будь-якої схильності до кро­вотеч

Як зміцнювальний засіб, хрін рекомендують при по­силеній розумовій та фізичній праці.

Добре, якщо хроном у вигляді полоскання дезинфіку­вати й освіжати собі рот.

Спосіб застосування. Настій проти цинги: одна чайна ложечка натертого хрону на одну склянку вина або пива; вживати по одній чайній ложечці, три рази на день.



"Лікарські рослини в народній медицині"  О.П. Попов Видавництво "Здоровя" Київ 1965 ст.

Немає коментарів:

Дописати коментар